Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nezhubnete, ale najíte se...

Tak hned na počátku roku jsem si řekla, že  stejně jako kdysi na jedné besedě Dr. Ivo Šmoldas řekl, že v každém televizním kanále je pořad o vaření, tak o by měl takovou malou inovaci - pořad o blití... A jak mi chodí maily, jak špatnou stravou se živíme, kolik těch "éček" sníme, z čeho nejvíce tloustneme, blbneme... do toho zprávy o ptačí chřipce, video o červivých mandarinkách, letáky s bio produkty maxi zdravé za maxi ceny, tahle stránka je o chuti k jídlu. Protože ráda vařím a jsem ráda, když těm, pro které jídlo chystám, to chutná, o pár svých receptů se tu s vámi rozdělím. I když po mých receptech nezhubnete a nebudou podle nejnovějších trendů, můžete si je upravit podle svých představ a možností a poslat dále...

Králík na tymiánu s listovým špenátem

Králíka osolím, mírně posypu dobrým grilovacím kořením bez glutasolu, pokapu worchestrem a olivovým olejem (ještě pořád mám od léta olej zakoupený v Černé Hoře), posypu tymiánem, který mám v květináči anebo z léta usušený  a nechám marinovat.  Třeba za dvě hodiny už mohu péci zprudka společně s kouskem vepřového masa, nejlépe bůčku. Tentokrát jsem použila výpečky a kousek anglické slaniny. Nejprve  přiklopím a asi po hokralik-se-spenatem.jpgdině už dopékám, podlévám dle potřeby.Špenát jsem koupila mražený listový. Nejprve osmažím cibulku a česnek na oleji nebo másle s olejem, přidám lžičku hladké mouky (ráda dávám na zahuštění i hrašku), přidám ještě nerozmrazený špenát, dosolím, opepřím (mléko ani vejce nedávám). Jako přílohu gnocci polotovar a nebo si je sami připravte. Příště udělám maminčiny chlupaté knedlíky:), a to z poloviny vařených i syrových brambor. Pak jen dobrou chuť a zalijte sklenicí piva.

Něco ke káviččce...

Listové šátečky s marmeládou. Zase polotovar- listové těsto už rozválené na pečícím papíru. No a co ? Plát rozkrojím na stejné čtvrečksatecky.jpgy, mně vyšlo 16. Čtvereček naplním lžičkou dobré marmelády kterou si sama udělám nebo dostanu od kamarádek. Právě jsem otevřela   netradiční švestkovou s kousky ovoce od sestřenky z Orlických hor:). Spojím konce, potřu žkoutkem a dám do vytopené trouby nejprve na 200 stupňů, po deseti minutách na 180 stupňů dopéci. Až pojedu na Balkán, koupím tu skvělou marmeládu ze "smokve", fíkovou. Pozor, rychle mizí z talíře...:)

Vladčina rajská polévka zahřeje

Nejlepší je z čerstvých rajčátek v létě, ale i v zimě ji ráda dělám z loupaných rajčat zavařených a bývají i třeba již s bazalkou nebo oreganem v marketech:)

rajcatovaobed604.jpgPokud jste se rozhodli pro čerstvá rajčata, nařízněte slupku (na ,špičce‘ a křížem), dejte je do cedníku a přelijte vařicí vodou. Slupka pak půjde snadno stáhnout. Rajčata nakrájejte na drobno. Na oleji v hrnci krátce osmahněte cibulku a zalijte ji horkým vývarem. Vsyp­te rajčata, podle potřeby lehce osolte a opepřete. Přidejte trochu tymiánu, bobkový list, celý pepř a nové koření. a trochu soli. Polévku za občasného míchání vařte asi dvacet minut na mírném ohni. Vařečkou při tom o stěny hrnce drťte případné kousky rajčat – zelenina by se měla rozvařit co nejvíc do hladka. Ještě můžete polévku rozmixovat (dětem i pasíruji). Dále už ji nevařte, jen do ní vhoďte studené máslo nakrájené na kousky a zamíchejte, aby se rozpustilo. Máslo polévku zjemní. Před podáváním polévku ozdobte smetanou. Dochutit můžete i dalšími bylinkami - oregáno, bazalka  nebo i petrželka je třeba při ruce... Možno je přidat vařené těstoviny, rýži, bulgur.

Žížalky...

Fakt - takhle mi připadlo mleté hovězí, ale nakonec to byla " mňamka".

Na trochu oleje dej na pánev  30 dkg hovězího mletého masa, mírně osolit, opepřit, špetku balk. koření čubrica, worchestru, osmahni i cibulku nejprve nebo česnek dle chuti a stačí tak 5 minut zprudka osmahnout maso. Mezitím do malého pekáčku dáš anglickou slaninku (nedávno jsme viděla dobrou vychytávku: slaninu překládat do kříže a maso do něj zabalit jako do uzlíku), je možno zpestřit zeleninou - např. rajče a papriku anebo i strouhaný sýr),zapékat v troubě asi 20 minut, příloha oblíbené vařené brambory.

16111246_1522312994460543_600020188_n.jpg

 

 

 

 

 

Ptáček pikant

Ne, že bych to nějak přeháněla, ale zkrátka nemám ráda ty hutné moučné omáčky ( jak se  jim to říkalo UHO?) a nesplnila jsem ani přání manželovi, aby byly knedlíky...:(Hezký plátek zadního hovězího naklepu, osolím a opepřím, potřu hořčičí, pokladu plátkem anglické slanininy, několika kolečky cibule a kyselou okurkou ( mně došly), tak jsem dala malou feferonku), zavinu a sešpendlím jehlou nebo párátkem. Zprudka opéct na oleji, podlít vodou, trochu worčestru, mám-li - přidám hovězí vývar a dám tak na 20 minut do papiňáku. Mezitím uvbařím rýži ( nejlepší je basmati), propláchnu několikrát, osolím, přidám olivový olej a vodu palec nad rýží, cibuli s hřebíčkem a pod pokličkou dusím. Omáčku jsem zahustila opět hraškou a trochou hořčice, provařila a nakonec zjemnila krémovou smetanou zakysanou. že to není s moukou, chlap zase nepoznal:)

16176374_1530766010281908_544233942_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Když vařím hovězí polévku s hezkým kouskem masa, vzpomínám, jak vařila maminka - tu rajskou, tu cibulovou nebo jako já tento týden křenovou omáčku s bramborem.  Viděla křenovou s knedlíkem v restauraci a maso uzené... prý to bylo moc dobré:), taky moc dobrá jelítka tam měli a řéízek přes celý talíř :) Koňská hospoda na samotném jihu Moravy...

Křenová omáčka

Bešamel vaříme s dobrého mléka a másla  nebo smetany, přidáme hladkou mouku - stále míchat, sůl, cukr, malinko octu třeba vinného a křen. Při servírování čerstvě nastrouhaný křenh přidám na brambory.

krenova-or.jpg

 

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA