Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nezhubnete, ale najíte se... str.2

Polévka z červené čočkycockova-or.jpg

Jedna z  nejrychlejších polévek. Pokud nemáte vývar - hovězí nebo ještě lépe z uz. masa, postačí orestovat  na másle a troše oleje kořenovou zeleninu, přidat asi 10 dkg propláchnuté červené čočky, doplnit vodou, solí, pepřem  a čímkoliv, co  v zimě dá grády (česnek nebo chilli nebo zázvor strouhaný, ale opatrně:) a vaříme jen čtvrthodinku.

Holandský řízek

V Holandsku jsem ho nikde na jídelníčku neviděla:) ale předpokládám, že sekaný řízek dostal název proto, že sýry jsou ty nejlepší z Holandska. Proto, až budete chtít udělat milovníkovi sekaných radost, nešetřete a kupte opravdu 10 dkg goudy. Mleté maso nejlépe plecko osolíme, opepřímholandan.jpg

e, já dám půl lžičky balk. koření čubrica a promísím se strouhaným sýrem. Utvořím karbanátky, které oblím v trojobalu a smažím na oleji. Nejlepší přílohou je bramborová kaše. Jo a karbenátky bez sýra a s hraškou byly taky "sqělé"...

 

Hovězí a penne. Hovězí kostky či nudličky zprudka osmahnu na cibulce, přidám koření áĺa gulášové, paprika uzená, pepř, sůl, kmín... tentokrát i hříbky z mrazáku a čerstvý medvědí česnek, už nám roste kolem Odry, hlt červeného vína na maso a hlt do sebe:) hovezi-a-penne.jpgna závěr kousek másla. Pokud nemáte tolik času, dejte maso na chvíli do papiňáku, skutečný hovězí bujón jen tohle menu vylepší stejně jako kvalitní těstoviny, já vařila penne. Příště podobný postup přípravy masíčka a koření provensálské, mám vždy aspoň tymián čerstvý:)

 

Chlupaté knedlíky

Učili jsme se v Chráněném bydlení vařit klasiku a co jiného než knedlo, zelo? Pozor, ale podle Vlaďky to je peče né zelí a chlupaté knedlíky, jak je dělala moje máma Růženka. Polovinu syroknedlo-zelo.jpgvých a polovinu vařených brambor zasypete moukou hladkou a polohrubou, vejce a sůl. Těsto musí držet po hromadě a nesmí té mouky být zase mnoho, lžičkou zavaříte do horké vody, knedlíky vyplavou a jen tak 5 minut vaříte. Pokud se Vám první várka rozvařuje, nebojte, dodejte mouku. Zelí uvařené, trochu posolíme, přídámeplátky česneku výpek z masa a dáme do trouby anebo předpečené maso na něm dopékáme. Já k pečeni nebo ke králíkovi vždy přidám bůček anebo musí být prorostlé plecko:)  Zelí popepřím a promíchám s uvařenými knedlíky.  Pokud  zvolíte  jen knedlíky se zelím, pak stačí trocha škvarků nebo slaniny.

 

Bulharská kuchyně

Byla jsem nadšená při pobytu v září 2017  v Bulharsku z jídla. A tak bych se ráda trochu podělila.Bulharská  kuchyně je dost odlišná od té naší, hlavně tím,že obsahuje mnohem více zeleniny, sýrů a koření. Typickým kořením je čubrica. Tu jsem dříve používal jen do sekané, ale chutná mzdrava-strava.jpgi i v polévce a jiných masech. Věděli jste, že z Bulharska dokonce pochází známý Šopský salát? Je to recept obyvatel žijících kolem Sofie.Šopové se pro pro svou pověstnou konzervativnosti považují dodnes za "nejbulharštější". Známé u nás "kurnik šopa" má dokonce spojitost a je to reakce na namyšlenost:)

 

Tradiční  bulharské pokrmy

Bulhaři jsou historicky pastýřský národ,  takže se masa v Bulharsku jí hodně.  Převažující koření v karbanátcích je mletý římský kmínMaso se v Bulharsku připravuje všemi nám známými způsoby, ale nejčastěji se griluje. Kromě grilování na roštu je zde celkem častá příprava masa na vertikálním rožni, prostě řecký gyros či turecký djuner kebab. Místo gyrosového koření se mezi maso nejčastěji dává čubrica, což je normální saturejka, která na jihu často roste v kopcích ve velkých trsech. Je mnohem aromatičtější než každá saturejka, co se pěstuje v Čechách.

Kebapčeta - na rožni opékané šišky obvykle ze sekaného telecího masa anebo jako směs hovězího a vepřového, silně kořeněné pepřem, novým kořením, červenou paprikou a cibulí se podává s restovaným bramborem a zeleninovými saláty.

 

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA